Seuraava ottelu

WP 35 vs Botnia (Helsinki)

Lauantaina 17.02. 2024 klo 15:00

Ari Holopaisen Villa Ruotsin jääpallofinaaliin

21.03.2012

Ruotsin jääpallofinaalissa ensi sunnuntaina nähdään ensimmäistä kertaa varkautelaisväriä.

Varkautelaislähtöisen Ari Holopaisen, 43, valmentaja Villa/Lidköping BK raivasi sunnuntaina tiensä Uppsalan Studenteras Iddrosplanilla käytävään loppuotteluun peittoamalla jännittävien vaiheiden jälkeen ”suomalaisjoukkue” Bollnäs GIF:n.

Ottelu päättyi David Karlssonin puolitoista minuuttia ennen loppua tekemällä maalilla Villalle 4-3 Bollnäsin hukattua hieman aikaisemmin rangaistuslyönnin. Syötön Karlssonin maaliin heitti Villan suomalaismaalivahti Timo Oksanen.

Voitoin 3-1 loppuotteluun marssinut Villa ei ole Ruotsin jääpallohuipulla vakiovieras, sillä se pelasi viimeksi finaalissa vuonna 1983, jolloin se hävisi Bolticille 0-5 ja sitä edellinen loppuottelu on vuodelta 1975, jolloin Ljusdal BK oli parempi maalein 8-4.

-Ilo on täällä korkealla, odottelimme yöllä puoli kahteen, jotta pääsimme ottamaan joukkueen ruusujen kera vastaan. Tämä on urheilukokemus parhaimmillaan, ei voi tätä oikein todeksi uskoo, kuvaili Ari Holopaisen Anne-vaimo seuran kannattajien tuntoja. Vastaansa Villa saa perusmenestyjä SAIK:n Varkauden ystävyyskaupungista Sandvikenistä.

Holopaisesta tulee ensimmäinen suomalaisvalmentaja, joka esiintyy Ruotsin arvostetuimmassa jääpallotapahtumassa arviolta 24000 katselijan edessä.

Pelaajaurallaan kaudella 1984-85 WP 35:n edustusjoukkueessa aloittanut Holopainen pelasi ensimmäisellä Ruotsin matkallaan kaudet 1989-91 yhdessä Lasse Laakkosen kanssa Ljusdal BK:ssa, sekä yhden kauden Katrineholm SK:ssa, jonka jälkeen palasi kesällä 1992 kasvattiseuraansa. Kolmen WP 35:ssä peräkkäin voittamansa mestaruuden jälkeen hän siirtyi kuudeksi kaudeksi nykyiseen seuraansa Villa/Lidköpingiin, josta tie vei kolmeksi kaudeksi naapuriseura Vänersborgiin. Pelaajana Holopainen oli lähimpänä finaalipaikkaa pelattuaan Vänersborgin paidassa tappiollisessa välierässä yhdessä silloisen seurakaverinsa Sami Laakkosen kanssa Hammarby IF:ää vastaan.

Kaudeksi 2005-06 hän palasi Villa/Lidköpingiin, jossa päätti pelaajauransa ja siirtyi seuran apuvalmentajaksi. Keväästä 2008 lähtien hän on toiminut päävalmentajana.

Suomen maajoukkuepaidassa Holopainen pelasi 117 A-maaottelua tehden niissä 143 maalia. Maaottelutilastossa hän on neljäntenä Samuli Niskasen, Jukka Ohtosen ja Esko Tammilehdon jälkeen. Maalintekijätilastoa hän johtaa edelleen ylivoimaisesti.

Uran huipennukseksi pelaajana jäi Suomen vuonna 2004 voittama maailmanmestaruus, jolloin kymmenet MM-kisat pelannut Holopainen voitti maalikuninkuuden ja johti tuolloin myös MM-kisojen kaikkien aikojen maalintekijätilastoa. Kaikkiaan MM-kisoissa syntyi 75 maalia.

WL Pekka Koponen

2024 © WP 35 | Design: HAAJA

  • op
  • Andritz
  • Kaksruusua
  • Lähitapiola
  • Riikinvoima

  • Lakimajakka
  • Storaenso
  • Kimmonkone
  • Laatuteline
  • Varkauden Aluelämpö